Alimente permise si interzise in ulcer sanatate.rol.ro


Adaugat: Miercuri, 06 noiembrie 2013


Alimente permise si interzise in ulcer
Tot mai des intalnit, ulcerul gastric este favorizat de alimentatia inadecvata si de stresul cotidian. Pe langa tratamentul medicamentos, dieta face parte din tratament.

Ce alimente sa alegi si pe care sa le eviti? Afla din articolul nostru!

Durerile de stomac localizate in partea de sus a abdomenului si senzatia de arsura sunt cateva dintre semnalele care anunta prezenta ulcerului. Neplacerile apar, de regula, inaintea mesei sau imediat dupa ce ai mancat. Desi majoritatea cazurilor de ulcer gastric (la nivelul mucoasei gastrice) si duodenal (la nivelul segmentului initial al intestinului subtire) apar ca urmare a contaminarii cu bacteria Helicobacter pylori, boala poate aparea si din cauza altor factori.

"Gastritele, ulcerul, boala de reflux gastroesofagian si afectiunile inrudite pot aparea si pe fondul stresului, a fumatului, dar si a excesului de medicamente antiinflamatorii", explica medicul Adrian Copcea, specialist diabet, boli metabolice si nutritie la Clinica "Asteco" din Cluj-Napoca.

Regimul alimentar joaca un rol secundar in tratamentul ulcerului, dupa terapiile specifice indicate de gastroenterolog in urma unei gastroscopii (endoscopii), dar este important pentru a "tine sub control" simptomele bolii.

Evita prajelile si condimentele

Specialistii recomanda mai multe mese pe zi (5-6), precum si limitarea portiilor de alimente. La fel de important este ca la preparea mancarii sa se respecte regulile igieno-dietetice, iar persoana sa mestece bine mancarea pentru a evita aparitia problemelor digestive.

Regimul alimentar in cazul ulcerului trebuie sa cuprinda alimente pregatite prin fierbere, inabusire sau la gratar, fiind interzise preparatele prajite. Persoanele care urmeaza un astfel de regim trebuie sa acorde atentie si ingredientelor pe care le folosesc la prepararea mancarurilor.

"Condimentele verzi, cum sunt mararul, patrunjelul, tarhonul sunt cele mai sigure. Trebuie evitate condimentele precum piperul, ceapa, usturoiul, ardeiul iute si boiaua. Asezonarea cu otet diluat, surprinzator, este bine tolerata chiar de persoane cu hiperaciditate", recomanda medicul nutritionist.

Alege lactatele cu putine grasimi

Ca orice alt regim alimentar adaptat unei afectiuni, cel pentru ulcerul gastric cuprinde alimentele care sunt bine tolerate de organism, dar si cele care pot duce la aparitia si la agravarea simptomelor.

Afla mai multe pe clicksanatate.ro




» vezi articolul original


sursa:





  • Taguri:

Comentarii

citeste ultimele comentarii adaugate pe site

Alte Articole

Cele mai citite azi















Alimente permise si interzise in ulcer