Sanatate

Publicat Marti, 12 septembrie 2006 , de Administrator

Munca multa ne transforma in ruine

Persoanele care lucreaza foarte multe ore pe zi sunt predispuse problemelor cardiovasculare din cauza ca au mai putin timp la dispozitie pentru a-si reveni De asemenea, aceste persoane sunt stresate, iar psihicul are si el de suferit, arata un studiu publicat in ultimul numar al revistei americane „Hypertension”.

Si muncitorii, si functionarii se pot imbolnavi

Orele suplimentare inseamna de multe ori tendinta de a fuma, de a manca alimente de tip fast-food si mai inseamna sedentarism. Toate acestea sunt corelate cu cresterea tensiunii arteriale si cu riscul de a suferi de boli de inima.

„Important nu este volumul de munca, ci tipul de munca. De exemplu, cei care stau toata ziua la birou si nu au niciun fel de activitate fizica, pe langa faptul ca se vor ingrasa, vor avea si probleme cu inima”, explica medicul primar Maria Dorobantu, sef Sectie cardiologie la Spitalul Floreasca din Bucuresti.

Comparativ cu persoanele care lucreaza intre 11 si 39 de ore pe saptamana, cei care lucreaza 40 ore sunt cu 14a mai predispusi sa aiba probleme cu tensiunea arteriala.

Cei care muncesc intre 41 si 50 de ore intr-o saptamana prezinta un risc de 17% de a avea probleme cu inima, iar cei care lucreaza peste 50 de ore sunt predispusi acestor probleme in proportie de 29%.

Doar 23% dintre preoti sunt expusi problemelor cardiovasculare in comparatie cu 50% dintre muncitorii necalificati. O treime dintre oamenii care au probleme cu tensiunea arteriala nu sunt constienti de acest lucru.

„Muncitorii americani lucreaza mai multe ore decat cei din oricare alta tara industrializata din lume”, a declarat prof. dr. Dean Baker de la Universitatea California, autor al studiului.

In Japonia, „karoshi” denumeste „moartea neasteptata din cauza surmenarii”, iar Baker si colegii sai au ajuns la concluzia ca tensiunea arteriala ridicata contribuie in mare parte la acest fenomen.

„Munca excesiva si stresanta poate cauza infarctul de miocard. De cele mai multe ori, o astfel de munca favorizeaza complicatiile aterosclerozei sau chiar un atac vascular cerebral”, completeaza Maria Dorobantu.

De asemenea, cercetatorii mai sugereaza ca mai multe ore petrecute la serviciu inseamna si expunere psihologica ce poate duce la clacare psihica.

Cercetatorii care au realizat acest studiu cred ca ar fi nevoie de interventia guvernului pentru limitarea orelor de munca pe saptamana. Studiul a fost realizat prin sondarea telefonica a peste 24.000 de muncitori din SUA.


Efecte

Dependentii de munca se cred de neinlocuit

Persoanele care sunt mereu sub influenta stresului intelectual ajung, in timp, sa aiba rateuri profesionale, iar pentru a le acoperi vor apela la medicamente sau orice alt fel de stimulente.

„De multe ori, cei care lucreaza non-stop ajung sa creada ca fara ei nu se poate face nimic si ca sunt de neinlocuit la locul de munca, iar consecintele acestui fapt sunt clacarea psihica, scaderea randamentului sau incapacitatea de a termina ceea ce au inceput”, explica Mihai Gheorghe, psihiatru la Spitalul Militar Central din Bucuresti.

De asemenea, persoanele dependente de munca au de multe ori tulburari de panica si anxietate, insomnii si consuma somnifere sau stimulente pentru sistemul nervos central.» vezi articolul original


sursa:


Ads