Sanatate

Publicat Vineri, 29 iulie 2011 , de Administrator

Care medicamente sunt mai bune: genericele sau originalele

Medicamentele generice sunt copii fidele si mai ieftine ale celor originale, care ies de sub patent. Contin aceeasi substanta activa, in aceeasi concentratie si isi fac efectul la fel de repede.

Medicamentele generice sunt create dupa reteta medicamentelor originale, sunt garantate de studii si avizate de agentiile de reglementare a medicamentului. Nu trebuie confundate cu medicamentele contrafacute si nu trebuie desconsiderate doar pentru ca sunt de doua ori mai ieftine decat "medicamentele-mama".

Medicamente "best-seller", in curand generice


In urmatorii doi ani, sase dintre cele mai bine vandute zece medicamente din lume vor iesi de sub patent si vor putea deveni generice, la preturi cu 20%-100% mai mici. Nume grele de medicamente care urmeaza sa isi piarda patentul sunt Zyprexa (antipsihotic-in octombrie, anul viitor), Enbrel (pentru artrita reumatoidaoctombrie, anul viitor) si Plavix (pentru colesterol crescut - in mai, anul viitor). De altfel, o multitudine de medicamente au corespondent generic. De exemplu, aspirina are peste 200 de alternative generice, iar diclofenacul, peste 80.


Aceeasi substanta activa si acelasi timp de actiune


Medicamentele generice sunt "copiile la indigo" ale medicamentelor- mama, al caror patent a expirat. Difera doar prin ambalaj. "Nu e nicio diferenta intre medicamentele generice si cele originale, o spune cineva care are in portofoliu si generice, si medicamente originale. Au aceeasi substanta activa, in aceeasi concentratie. Foarte multe mituri s-au strans in jurul excipientilor, ca nu sunt aceeasi etc. Dar, excipientii nu influ enteaza nicicum efectul terapeutic si nu dau reactii adverse", subliniaza Dragos Damian, presedintele Asociatiei Producatorilor de Medicamente Generice.

Ideea este intarita de seful catedrei de farmacologie a UMF "Carol Davila", Ioan Fulga. "Medicamentele generice sunt inregistrate de Agentia Europeana a Medicamentului, au aceeasi substanta activa, in aceeasi concentratie, ajung la locul de actiune in aceeasi concentratie, isi fac efectul in acelasi timp si il mentin pentru aceeasi perioada. Producatorul trebuie sa demonstreze acest lucru organismului de reglementare fie prin studii nonclinice, fie prin studii clinice (pe oameni)", explica farmacologul.

Si Agentia Americana a Medicamentului si Alimentului (FDA) le da ca sigure, avand "aceeasi calitate, concentratie si puritate precum cele originale". In ciuda asigurarilor FDA, cateva studii au aratat ca genericele nu actioneaza la fel ca medicamentele originale. Cercetatorii de la Universitatea "John Hopkins" au aratat ca, in cazul bolnavilor de epilepsie, la trecerea de la medicamentul original la cel generic, exista un risc de 10% ca substanta sa nu ajunga in corp in aceeasi concentratie.

Farmacologul Ioan Fulga considera ca este o interpretare gresita. "Se face confuzie intre generice si medicamente contrafacute. Tot ce in farmacii e sigur, ce cumparati de pe Internet nu poate fi controlat", precizeaza Fulga.

Lobby la medici pentru pastile scumpe


Aparitia genericelor a pus bete in roate producatorilor de medicamente, care cu greu siau mai putut vinde produsele originale scumpe. "Dupa ce le expira patentul, medicamentele originale ar trebui sa coste mai putin, dar asta nu se intampla intotdeauna. Producatorii au tot interesul sa nu le expire produsele pe raft si defaimeaza genericele, merg la medici si la farmacisti si le inoculeaza tot felul de idei: ca nu au aceeasi excipienti, ca nu au acelasi dozaj etc. Iar bolnavii isi cred medicii pe cuvant. La noi in tara, lobbyul producatorilor de medicamente originale e mai puternic decat al celor de generice", explica surse din pharma.

EXEMPLE


Generice pentru boli de inima si potenta

Iata cateva exemple de pastile originale de pe piata romaneasca si echivalentul lor generic.

Trombex (clopidogrel-boli de inima) - 82,83 de lei (fata de 120 de lei-echivalentul original); Ascord (atorvastatin-boli de inima)- 42, 33 de lei (fata de 125,33de lei); Tezeo (telmisartan- antihipertensiv)- 56 de lei (fata de 76 de lei); Rosucard (rosuvastatina-colesterol crescut)-62,67 lei (fata de 72,29 lei) Risendros (osteoporoza)-80 de lei (fata de 110 lei); Vigrande (sildenafil)-79 de lei (fata de 103 lei originalul Viagra).

Citiți și:

Romanii abuzeaza in masa de antibiotice. Afla in ce zone sunt cei mai mari "consumatori"Emil Boc: "Trebuie sa folosim medicamente care costa putin"Producatorii de pastile generice, nemulțumiți ca nu sunt platițiMinistrul Sanatații: "Ieftinirea medicamentelor nu va afecta pacienții, doar interesele comerciale"

» vezi articolul original


sursa:


Ads