Ginecologie si sarcina

Publicat Joi, 15 august 2013 , de Administrator

Ce inseamna sarcina oprita in evolutie?

Sarcina oprita in evolutie se depisteaza in timpul examenului ecografic, cand se observa absenta semnelor vitale ale fatului, precum bataile inimii.

Inaintea planificarii unei sarcini, este recomandata efectuarea unor analize medicale care evidentiaza posibila aparitie a unor probleme. Una dintre acestea este oprirea din evolutie a sarcinii, numita si avort retinut. "Sarcina oprita in evolutie sau avortul retinut reprezinta retentia unui ou sau fat a caror dezvoltare a fost sistata, dezvoltare nu mai lunga de trei luni de gestatie (peste trei luni se considera moarte intrauterina a fatului).

Retentia poate dura patru-opt saptamani sau chiar mai mult. Sarcina evolueaza initial normal, dupa care semnele subiective de sarcina dispar, uterul nu se mai mareste in dimensiuni, acestea putand chiar involua", afirma medicul dr. Ciprian Pop-Began, asistent universitar obstetrica-ginecologie, de la Spitalul Universitar de Urgenta "Elias" din Bucuresti.

Poate aparea o usoara sangerare

De cele mai multe ori, sarcina oprita din evolutie nu da simptome. "In alte cazuri, poate aparea mica sangerare vaginala, sangele avand de obicei o culoare mai inchisa. De asemenea, pot disparea semnele specifice sarcinii, precum greata si varsaturile", afirma medicul Stefania Dobre, medic primar obstetrica-ginecologie la Spitalul Orasenesc din Bals, judetul Olt.

La ecografie nu se mai observa semnele de viabilitate fetala, iar secretiile hormonale se modifica, putand reveni la nivelul starii de negraviditate.

Cele mai implicate cauze asociate opririi in evolutie a sarcinii sunt cele genetice, mai ales daca aceasta complicatie survine in primele 12 saptamani. Este vorba despre anomalii cromozomiale, fie deja prezente la unul dintre parinti, fie nou aparute, care sunt incompatibile cu supravietuirea fatului.

Daca sarcina se opreste din evolutie dupa 12 saptamani de gestatie, sunt implicate, de obicei, alte cauze, precum dezechilibrele hormonale, diverse infectii ale tractului genital si bolile uterine (printre care fibromul). O alta cauza importanta care duce la avort retinut este cea de ordin imunologic. Astfel, sunt mai expuse gravidele purtatoare ale anticorpilor anticardiolipinici (ACA). Doar aproximativ 15 la suta dintre femeile purtatoare ale acestor anticorpi vor putea dezvolta o sarcina pana la termen.

De asemenea, prezenta bolilor autoimune poate duce la oprirea din evolutie a sarcinii. "Lupusul eritematos sistemic se asociaza frecvent cu avorturi spontane, fie in primul trimestru de sarcina, fie in al doilea trimestru, si cu moartea intrauterina a fatului", afirma medicul Ciprian Pop-Began.

Si alimentatia dezechilibrata si saraca in nutrienti, fumatul, consumul de alcool si expunerea indelungata la poluanti (gaze anestezice, formaldehida, plumb, etilenoxid etc.) sunt alti factori implicati in oprirea evolutiei sarcinii. Exista si numeroase situatii in care cauza nu poate fi identificata.

Este nevoie de declansarea avortului

In aproape 30 la suta din cazuri, sarcinile oprite in evolutie dau avort spontan. Daca nu se produce expulzia naturala, este nevoie de inducerea acesteia, de cele mai multe ori prin perfuzii sau cu ajutorul medicamentelor, dupa care se face un chiuretaj. In situatia in care nu se declanseaza avortul prin aceste metode, se recurge la operatia de cezariana.

Continuare pe clicksanatate.ro
» vezi articolul original


sursa:


Ads