Ce trebuie sa stiti despre catina sanatate.rol.ro


Adaugat: Miercuri, 09 ianuarie 2013


Ce trebuie sa stiti despre catina
Proprietatile terapeutice ale catinei ( o polivitamina naturala) se regasesc nu doar in fructe, ci si in frunze, in tulpini, in ramuri si in radacini.

Fructele arbustului se recolteaza imediat dupa coacere, incepand cu luna august si pana la lasarea primului inghet.

Numita de specialisti si "ginsengul romanesc", catina este un leac-minune pentru organism. Persoanele anemice, convalescentii, cei predispusi la infectii si la raceli, copiii, incepand cu varsta de sapte ani, batranii, femeile cu un psihic fragil, barbatii cu tulburari de dinamica sexuala, dar si sportivii pot beneficia din plin de calitatile acestei plante.

Catina ne revigoreaza fizic si psihic

Catina are excelente calitati revigorante. Fructele de catina contin o cantitate mare de betacaroten (esential pentru vedere), numeroase vitamine (A, C, D, E, P, K si complexul B-toate vitaminele de la B1 la B9), oligoelemente (fosfor, calciu, magneziu, potasiu, sodiu si fier), 18 aminoacizi (inclusiv aminoacizii esentiali), acizi grasi, fitosteroli (hormoni vegetali), ulei esential, pigmenti, acizi grasi si serotonina, eficienta in terapia antistres. Catina contine o cantitate foarte mare de vitamina C, un antioxidant care protejeaza mucoasele si pielea de actiunea nociva a radicalilor liberi si este un foarte bun stimulent care creste imunitatea. In plus, actiunea antioxidanta se datoreaza si bogatiei de vitamina E din compozitie, (numita si vitamina tineretii).

Cura cu suc si cu boabe, buna pentru anemici

Catina este un tonifiant pentru intregul organism, foarte eficient in combaterea anemiilor. Deoarece prin prelucrarea termica vitaminele se distrug, nutritionistii recomanda consumul sucului de catina, obtinut din stoarcerea fructelor crude (zilnic cate 15 boabe, un interval de doua saptamani). Semintele si coaja fructului, ramasa dupa stoarcere, trebuie mestecate foarte bine; apoi, acestea trebuie inghitite. Totodata, pentru organism este eficienta si cura cu boabe de catina. Aceasta se face mestecand bine si apoi inghitind dimineata, pe stomacul gol, un numar de boabe, care creste progresiv cu cate o boaba pe zi, timp de o luna. Astfel ca, in prima zi se inghite o boaba, a doua zi-doua boabe, iar dupa 31 de zile, doza incepe sa scada progresiv cu cate o boaba. In ciuda gustului acrisor, fructele, si mai ales semintele de catina, trebuie mestecate foarte bine.

Protejeaza vasele de sange

Fructele de catina au efecte pozitive asupra sistemului cardiovascular: curata peretii vaselor de sange, regleaza bataile inimii si combat starile de neliniste, specifice bolnavilor coronarieni

Sursa de optimism

Datorita continutul bogat de antioxidanti (vitamine si minerale), terapia cu catina are rezultate spectaculoase in combaterea depresiei. Studiile finalizate recent de cercetatorul britanic A. V. Alshoth dovedesc ca in compozitia catinei se gaseste un euforizant moderat, care nu produce dependenta psihica. Alcaloidul (care nu are inca o denumire stiintifica) este prezent numai in fructul foarte copt de catina si creeaza o "stare de bine", de automultumire si de liniste psihica, stimuland acea zona din creier care este afectata de plictiseala. "Drogul"din catina este foarte util persoanelor care trebuie sa efectueze munci fizice si intelectuale de rutina, defavorizand o mare parte a scoartei cerebrale, avida de stimuli noi, cat mai variati si inediti. Specialistul estimeaza ca o cura de 12 luni cu ulei de catina ar avea un efect benefic asupra creierului "sufocat" de monotonie. Simbolic, efectul acestei cure poate echivala cu starea de bine de care ne bucuram dupa un concediu de 40 de zile, potrivit cercetatorului britanic.

Constatare

Rezultatele chestionarelor facute de psihologi in randul consumatorilor de catina demonstreaza ca 65% din acestia au renuntat la rationamentele pesimiste dupa o cura cu ulei de catina. Mai mult, s-a constatat o crestere semnificativa a rationamentelor pozitive pe termen lung.


Catina stimuleaza memoria

In urma cercetarilor efectuate de fitoterapeutii romani, s-a descoperit ca arbustii de catina care cresc la noi in tara, in comparatie cu cei din alte tari europene si asiatice, au un continut foarte ridicat de substante nutritive pentru organism. "Catina, fructul iernii, este eficient pentru imunitate si pentru memorie. In special in anotimpul rece, catina, atat de bogata in vitamina C, completeaza doza zilnica necesara persoanelor anemice si a celor care depun eforturi fizice si intelectuale. In anotimpul rece, de asemenea, cardiacii si convalescentii este bine sa beneficieze din plin de puterea terapeutica a acestor fructe miraculoase", precizeaza Eugen Giurgiu, doctor in biochimie cu competente in fitoterapie.


Retetele saptamanii

Cum se prepara, cum se administreaza

Ceai tonic pentru memorie

Ingrediente: Trei linguri de fructe de catina macinate, doua linguri de macese macinate, cate o lingura de frunze de traista ciobanului si de matase de porumb.

Preparare: Intr-un litru de apa care clocoteste, adaugati plantele si acoperiti vasul. Dupa zece minute, strecurati ceaiul. Zilnic, beti cate trei cani, timp de 15 zile, un interval de trei luni.


Infuzie si ulei, pentru hipertensivi

Specialistii recomanda infuzia preparata dintr-o lingurita de fructe maruntite si dintr-o cana cu apa clocotita. Ceaiul trebuie sa fiarba doua minute. Dupa ce sta acoperit zece minute, licoarea se strecoara; pentru a fi si mai eficienta, infuzia se indulceste cu o lingurita de miere, daca nu exista contraindicatii. Se consuma cate trei cani de infuzie pe zi, un interval de cel putin doua luni.

Totodata, si uleiul de catina este benefic pentru hipertensivi.

In acest caz, se recomanda un consum constant de ulei de catina-cate o lingura pe zi. Terapia previne tulburarile circulatorii, mai ales hipertensiunea arteriala si tensiunea arteriala oscilanta.





» vezi articolul original


sursa:







  • Taguri:

Comentarii

citeste ultimele comentarii adaugate pe site

Alte Articole

Cele mai citite azi



















Ce trebuie sa stiti despre catina