Sanatate

Publicat Marti, 15 noiembrie 2011 , de Administrator

De ce e important sa va incalziti inainte sa faceti sport

Una dintre cele mai grave afectiuni la care va expuneti este ruperea tendonului lui Achile, care desi este cel mai mare din organism, este si cel mai sensibil.

Persoanele care obis-nuiesc sa joace din cand in cand tenis, baschet sau sa alerge, fara sa faca mai intai exercitii de incalzire sau cei care-si suprasolicita organismul risca sa sufere rupturi ale tendonului lui Achile, cel mai mare tendon din organism, dar si cel mai predispus la traumatisme.

Rupturile pot aparea la orice varsta, insa cei mai sensibili sunt barbatii trecuti de 40 de ani, al caror organism nu mai este suficient de elastic, sau cei care prezinta o vulnerabilitate constitutionala. Tendonul lui Achile se poate rupe si in urma unor minitraumatisme repetate, provocate de miscari bruste de oprire sau de pornire in timpul exercitiilor, care nu au mai avut timp sa se vindece. Anumite afectiuni, precum artrita si diabetul, sau unele medicamente, cum sunt corticosteroizii ori antibioticele, pot de asemenea creste riscul de ruptura la nivelul tendonului lui Achile.

De cele mai multe ori, ruptura se produce la sase centimetri de locul unde se ataseaza de osul calcaiului si asta pentru ca aceasta zona este mai putin vascularizata si se vindeca mai greu. "Tendonul achilian face legatura dintre muschiul posterior al gambei si talpa. Atunci cand se rupe, nu mai poti face miscare", explica Marius Filip, medic ortoped la Spitalul Universitar din Bucuresti. Durerea, umflaturile si imposibilitatea de a mai pune piciorul pe pamant sunt semnele principale ale rupturii tendonului lui Achile.

Operatie de 6-12 ore

Chiar daca ruptura este partiala ori totala, medicii recomanda interventia chirurgicala. "In cazul rupturii partiale, se poate pune doar gips, daca pacientul nu doreste sa fie operat. Dezavantajul, atunci cand nu se face operatie, este ca ramane un spatiu intre capetele tendonului si se poate rupe din nou", spune Marius Filip. Operatia dureaza intre sase si 12 ore. "Daca marginile tendonului sunt netede, se face o sutura la capetele acestora. Daca tendonul este degenerat si marginile nu sunt netede, ci in forma de coada de cal, se adauga la capete cate o bucata de tendon invecinat si se sutureaza", explica Dia Ahmad, medic ortoped la policlinica "Titan" din Bucuresti. Cu cat interventia chirurgicala se face mai repede, cu atat este mai bine, altfel muschiul se strange spre genunchi. Recuperarea se face in doua-trei luni de la operatie, cu ajutorul fizioterapiei.Sursa: vezi articolul original

Ads