Boli

Publicat Luni, 17 octombrie 2016 , ora 14:27, de Administrator

Demonul din pieptul tău și alte povești terifiante despre paralizarea somnului

O boală ciudată numită paralizia somnului a speriat oamenii timp de secole și a fost explicată în numeroase feluri de anumite culturi ale omenirii. 

Explicațile populare care încearcă să explice această experiență terifiantă o pun pe seama unor motive foarte stranii de la răpirea de către extratereștrii până la demoni care stau pe piepul oamenilor și nu-i lasă să doarmă. Explicația științifică a acestei boli este că visarea și paralizia se întâmplă atunci când o persoană este trează. Visarea are loc prin paralizarea anumitor celule din creier și a corpului prin inhibarea neuronilor motori. În mod normal visarea și paralizarea se întâmplă atunci când oamenii nu sunt conștienți. Atunci când o persoană suferă de paralizia somnului aceste două fenomene se produc în timp ce omul este treaz. Asta înseamnă că visele sunt de fapt halucinații și o persoană poate vedea, auzi și simți lucruri care nu există în realitate. 

Dar această boală a dus la fabulații uriașe care au dus creativitatea populară la un alt nivel. Mulți o văd ca pe o greutate în piept. În poveștile populare braziliene o cretură cu degete lungi numită Pisadeira nu lasă oamenii să doarmă. În Spania, un animal negru stă pe pieptul oamenilor făcând respirația dificilă. În Canada un spirit bătrân încearcă să-i asfixieze pe oameni. Blesteme șamanice, un spirit păzitor, o fantomă, toate aceste sunt explicațiile oamenilor pentru această boală. 
Ads