Boli

Publicat Joi, 08 decembrie 2011 , de Administrator

Injectiile cu ozon va scapa de dureri

Aceasta terapie este eficienta in tratarea herniei de disc, a artrozei si a bolilor vasculare.Rares Negrea, 36 de ani, are dubla hernie de disc si face acum a saptea sedinta cu injectii cu ozon la Policlinica Vitan.

"De la a patra sedinta mi-au disparut amortelile de la degetele de la picioare", imi explica barbatul, care tine sa precizeze ca are si un regim de viata sanatos, din care face parte si gimnastica. Se intinde pe pat, cu fata in jos. "Injectam intramuscular, in vecinatatea zonei herniate. Astfel, se stimuleaza vascularizarea si se micsoreaza fragmentul migrat", explica medicul Rasvan Constantinescu, specialist in recuperare medicala si medicina fizica.

Urmeaza o alta serie de injectii. "Acestea sunt subcutanate. Se merge paravertebral, adica de o parte si de alta a coloanei, introducand ozon sub piele, pentru a completa fenomenul de relaxare musculara", spune medicul in timp ce executa manevrele. Ultimele sunt injectiile cu efect antiinflamator pe zonele de proiectie ale nervului sciatic si radacinilor sale.

In astfel de cazuri, se fac de regula 10-20 de sedinte, mai intai doua sau trei pe saptamana, si se raresc dupa ameliorare, la o frecventa de una-doua pe saptamana. "Dupa tratament, la RMN apare si dovada vindecarii. Se vede ca fragmentul migrat a scazut in dimensiune", trage concluzia medicul.

Recomandat inclusiv celor cu lupus sau guta

Specialistii care practica terapia cu ozon spun ca acesta este un potentator al tuturor mecanismelor de autoreglare si autoaparare ale organismului. "La hernia de disc, organismul invata sa se apere de durere si astfel musculatura se contracta in zona respectiva, care intra in suferinta si doare. Ozonul determina o crestere a hranirii zonei respective cu sange oxigenat si substante nutritive si o scadere in dimensiune a fragmentului migrat prin deshidratarea lui", explica Rasvan Constantinescu.

Injectiile cu ozon sunt recomandate ca tratament adjuvant pentru numeroase alte afectiuni: artroze, boli autoimune, precum poliartrita reumatoida, lupus si guta. "In cazul lupusului, are efect antiinflamator si inlocuieste cortizonul la pacientii care au contraindicatii pentru el. In cazul gutei, stimuleaza activitatea enzimei care este deficitara", spune medicul. In bolile vasculare, precum arteriopatia obliteranta, ozonul determina eliminarea unui factor dilatator, cresterea circulatiei sanguine periferice si hranirea tesutu-rilor periferice.

Intarzie complicatiile diabetului

"Hai sa ne aplecam un pic in fata. Doare?", ii spune medicul unei paciente. "Nu", raspunde femeia, asistenta in aceeasi policlinica. "O sa lucrez la un umar care e blocat", o anunta medicul. Femeia nu e la prima sedinta. In urma cu patru ani a avut o problema la piciorul stang si nu mai putea merge. S-a tratat dupa patru sedinte cu ozon. Tot atunci si-a rezolvat si o problema la genunchi, aparuta cand avea 14 ani, dupa o operatie in urma unei rupturi de menisc. Durerea si umflatura i-au disparut dupa trei injectii. "Acum trei ani am adus-o si pe nepotica mea care nu-si mai putea misca gatul, pentru ca avea discopatie cervicala. A avut nevoie de o singura sedinta, iar pana spre seara i-au disparut durerile", poves-teste femeia. Acum, a venit la terapie pentru a-si rezolva alte probleme. Sufera de cifoza, are o periartrita la umar si ciocuri la calcai.

Terapia cu ozon are rezultate si in tratarea altor afectiuni. "In diabet, intarzie instalarea complica-tiilor vasculare. Ar fi mai bine daca pacientul ar veni din timp, nu in stadiii tardive, cu complicatii. Pentru preven-tia complicatiilor, se incepe cu zece sedinte, cate una la doua-trei zile, dupa care bolnavul ar trebui sa vina la tratament de intretinere o data pe saptamana, la doua saptamani sau o data pe luna", spune Petru Dinu, medic ortoped traumatolog la Policlinica Vitan din Bucuresti. Terapia cu ozon este eficienta si in tratarea leziunilor posttraumatice, injumatatind timpul de vindecare impreuna cu celelalte metode de tratament.

Stopeaza cresterea tumorilor

Specialistii care practica terapia cu ozon sustin ca poate fi utila si in cazul bolnavilor de cancer, ca tratament adjuvant la metodele clasice. "Tumorile au nevoie de substante hranitoare si incearca sa-si creeze retele de vase pentru a se putea multiplica. Dandu-le oxigen, tesuturile nu mai secreta acesti factori de crestere a vaselor de sange", spune Rasvan Constantinescu. Pentru ca e un puternic antibiotic natural, ozonul mai poate fi utilizat in tratarea infec-tiilor precum candidoza, mai spun practicienii terapiei.Sursa: vezi articolul original

Ads